TVT-operation.

Tisdag den 23 april hade jag fått tid på Sophiahemmet för att göra en TVT-operation mot ansträngningsinkontinens. Är 36 år och har fött två barn. Har inte upplevt att jag läcker vid ansträngning förrän på nu på sista tiden, alltså känns inte som det beror direkt på graviditeten då barnen är 11 och 8 år nu.

Kvällen innan operation skulle jag tvätta kroppen och håret med Descutan 2 ggr. På morgonen innan operationen kroppen en gång till.’

Inget nagellack, hudlotion eller smink fick jag ha på mig, bara tanken på att åka kommunalt utan smink..!  ; )

Onsdag: Sjukskriven. Nedstämnd.

Torsdag: Till kontoret. Går lååångsamt. Som en gammal tant.

Fredag: Jobbade hemifrån.

Lördag:

Söndag: Har tagit bort förbanden.

Den här texten hittade jag på nätet om ingreppet:

Urininkontinensoperation (TVT/TVT-O)

Operation med slyngplastik på grund av urininkontinens vid ansträngning.

Hur går operationen till

Slyngplastik utförs i lokalbedövning i kombination med smärtstillande medel samt ett kortverkande narkosmedel att slumra på under den tid lokalbedövningen läggs och operationen utförs.

Två små snitt läggs i huden över blygdbenet och ett i slidan under urinröret. Vid en variant av ingreppet läggs hudsnitten nära lårvecket, ett på vardera sidan. Med ett specialkonstruerat instrument drar man upp ett band (en så kallad slynga), som består av ett plastnät gjort av prolen, på bägge sidor om urinröret. Nätet vävs successivt in i kroppens bindväv. Bandet kommer att ligga som en hängmatta under urinröret och stödja detta vid ansträngning. Såret i slidan sys med ett par stygn, och eventuella hudsnitt tejpas eller sys.

Du beräknas kunna åka hem på eftermiddagen samma dag som du blir opererad. Beroende på vilken typ av arbete du har kan du behöva vara sjukskriven mellan 2 och 7 dagar och inget intyg behövs. Endast vid extremt tungt arbete kan du behöva vara sjukskriven längre.

När du kommer hem

Hudsnittetn, om du har sådana, är täckta med ett förband som du kan ta bort efter 4 dagar. Trådarna från stygnen i slidan och, om sådana finns i hudsnitten, lossnar av sig själva efter 3 – 4 veckor. Under denna tid kan det komma en sparsam blödning och sedan flytning från slidan.

Det är vanligt att det går trögare och känns annorlunda att kissa den första tiden efter operationen. Ge tid att tömma blåsan ordentligt. Krysta inte. Det kan hända att du behöver vänta någon minut och kissa ytterligare en portion och kanske också en tredje.  Håll dig inte i mer än 4 timmar under dagtid och tänk på att alkohol kan göra det svårt att tömma blåsan. Undvik att dricka mycket strax innan du går och lägger dig.

Undvik förstoppning och kraftigt krystande första månaden efter operationen. Om du blir hård i magen frinns det olika typer av mjukgörande medel och mikrolavemang att köpa receptfritt på apoteket.

För att såret i slidan ska läka ordentligt bör du inte ha samlag, cykla, bada (duscha går bra), använda tampong eller föra in något annat i slidan under de första 4 veckorna efter operationen. Slidtabletter med östrogen kan dock användas efter 2 veckor. Bäckenbottenträning och hårdare fysisk träning inklusive styrketräning kan återupptas efter 4 veckor.

Förväntat operationsresultat

Runt åtta till nio av tio som opereras blir bra eller avsevärt förbättrade. Resultatet beror bland annat på om du har andra sjukdomer eller medicinering som kan påverka blåskontrollen. Vid så kallad blandinkontinens kan man inte utlova att trängningsbesvär förbättras av operationen. Hög ålder, fetma och tidigare operation på grund av urininkontinens är också förknippade med sämre resultat. Hittills kan man vid långtidsuppföljning se att de allra flesta som blev bra vid operationen är bra upp till 10 år efteråt. Längre uppföljning finns ännu inte.

Vad kan krångla?

Ett mindre antal patienter har svårare att komma igång med att tömma blåsan och kan behöva kateter under en kortare tid. I sällsynta fall kan man behöva göra en ny, mindre operation där man delar bandet för att underlätta tömning av blåsan.

Hos några procent av dem som opereras punkteras urinblåsan av operationsinstrumentet under operationen. Om det händer dig kan du behöva ha kateter under ett till ett par dygn. Skadan läker inom ett dygn och påverkar varken resultatet av operationen eller sjukskrivningstiden.

En mindre del av de opererade får urinvägsinfektion inom åtta veckor efter operationen.
I sällsynta fall kan bandet ”nöta sig” ut genom slidans slemhinna och den delen behöver då genom ett mindre ingrepp tas bort och området täckas med slemhinna igen. I extremt sällsynta fall kan bandet på samma vis nöta sig in i uriblåsan och måste då tas bort genom en mer komplicerad operation.

Den operationsmetod där hudsnitten läggs nära lårvecket kan ge smärta ut mot ljumsken, framför allt den första månaden efter operationen, men smärtan kan också kvarstå längre.

Blödnings- och infektionskomplikation i såret eller kring slyngan kan uppträda i sällsynta fall. Det har förekommit större blödningar efter skador på stora blodkärl och skador på tarm, men det är extremt sällsynt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s