Akne är ett satans otyg.

Jag tror aldrig min hy varit så dålig som den är nu. Helt galet! Jag har aldrig haft sån där vacker porslinshy, men innan sommaren började den bli riktigt dålig. Var ändå ok så jag kunde skippa foundation då jag var solbrun men nu… Det är fruktansvärt! Vill egentligen bara grina när jag tittar i spegeln, och som nu på kvällen när jag tvättar av mig och alls röda utslag kommer fram ordentligt. Nä, fy fasen!!!

Har fått P-piller utskrivna som ska funka mot akne, men än så länge har jag inte märkt en endaste liten gnutta förbättring.

Huden svider och flagnar på finnarna. Dom är underjordiska, ömma och stora. På halsen, från örat och ner efter käklinjen, hakan och ut mot kinderna, från näsvingarna och ner mot mungiporna. Även i pannan och vid tinningarna. Ja du hör ju… Blä!

Tror jag gråter en skvätt ändå åt eländet…

Annonser

15 reaktioner till “Akne är ett satans otyg.”

 1. Förvånar mig tyvärr inte alls. Jag har träffat mer än min beskärda del av ointresserade löpande-band-läkare. Numera är mitt förtroende för svensk sjukvård nästan helt kört i botten. Försöker i största möjliga mån lösa mina hälsoproblem själv. Ett brutet ben eller akut infektion måste man naturligtvis åka till akuten med men mycket annat löser jag bättre själv. De senaste 5 åren har jag i princip varit mer påläst än läkaren när jag trots allt sökt sjukvård – då är det illa!

  Men har du utrett om du har några eventuella födoämnesallergier? Om du exempelvis lider av celiaki eller annan form av överkänslighet mot gluten utan att veta om det så kan du ha stört tarmfloran i flera år. Värt att undersöka?

  Gilla

  1. Jag har funderat på om det kan bero på någon allergi men har inte orkat ta tag i det… Helt galet att man ska ställa din egen diagnos innan man kommer till läkaren…

   Gilla

 2. Ja, samma här. I princip allting i kroppen hänger ju ihop så det är lite konstigt att läkare ofta väljer att behandla symtom (med läkemedel) och struntar i att utreda vad som orsakar problemen till att börja med. Oftast är ju störningar i hudfloran relaterade till något på insidan.

  Min läkare är till exempel helt blind när det gäller att upptäcka saker som att jag är djupt mörklila runt ögonen. Fick själv ta reda på att detta beror på uttröttade binjurar (till följd av långvarig inre stress).

  Gilla

  1. Jag tror jag var inne hos hudläkaren max 5 min. Hon verkade ha bestämt sig innan vi sågs vilken behandling ja mg skulle ha. Man blir ju lite smått arg…

   Gilla

 3. Tyvärr har många läkare dålig koll, just candida-överväxt vet jag att många får självdiagnostisera sig med. Det är inte alls ovanligt, finns massor av info om det på nätet och mindre roliga bilder på folks avföring (tänk dig någon typ av gelémonster med tentakler). x(

  Candida finns ju naturligt i kroppen och hör till vår egen flora, det är just när det blir överväxt som problemen kommer. Svamp, för att uttrycka mig i klartext.

  Gilla

 4. Jo just det, angående antibiotika! Om man går på det en längre period kan man ju störa bakteriefloran i tarmen så att man får candida-överväxt – detta kan på utsidan yttra sig som riktigt svår acne! Har du kollat upp det?

  Gilla

  1. Candida, det har jag inte hört talas om… Får googla på det. Konstigt att inte hudläkaren nu kollade upp det eftersom jag sa att jag ätit Tetralysal 1 år.

   Gilla

 5. Lovar!

  Jag har testat antibiotika (tetracykliner) men fick en allergisk reaktion och slutade. Åt B5 under 1-2 år och det tog bort det mesta och huden blev fin, sen slutade det funka.. konstigt nog?

  Jag har funderat på roaccutan när det varit som värst men vågar verkligen inte. Just idag är min hy såpass ”fin” att ingen läkare skulle skriva ut Finacea ens. Just nu är missfärgningar, brustna blodkärl och förstorade porer det som stör mest. Får dock envisa ”småplitor” som dyker upp på samma ställe, om och om igen. Men så slarvar jag ju en del och äter lite mycket godis.. :/

  Hoppas verkligen att du får bukt med din hy, helst utan starka mediciner men om det blir med så hoppas jag att du får bra resultat och noll biverkningar! Lycka till! Kram.

  Gilla

 6. Men du, Roaccutan!! Det är absolut det bästa som finns! Jag tog det själv fast jag fick tjata som fasen för det. Var runt 25 och ville inte få ärr eftersom jag petade hela tiden.
  Du behöver inte vara orolig för biverkningar. Du får ju gå på extra kontroller hela tiden. Kolla lever osv.
  Annars så har jag fått en jädra bra kräm från Thailand (säljs inte i Sverige längre) som bleker pigmentering, slätar ut huden och tar bort akne/finnar. Jag dör utan den känns det som. Min pigmentering har aldrig varit så bra som den är nu.
  Huden blir bebisfin.

  Gilla

  1. Ska ta och beställa en ny tid hos läkaren! Får fasen bli Rouccotan. Alla verkar ju jättenöjda som kört det. Ringer läkaren på måndag!

   Gilla

 7. Fy, jag lider verkligen med dig. Jag har också haft problem med acne de senaste åren, min hy har gått från slät och fin till.. inte fin. Även när det läker finns ju ärr och missfärgningar kvar. Jag har dessutom fått vansinnigt många brustna blodkärl och förstorade porer, antar att allt hänger ihop. Kall väderlek och snabba temperaturväxlingar gör allting värre. Och värst av allt är såklart stress!

  Önskar jag hade svaret på hur man blir av med skiten men det enda jag kan tipsa om (ifall du inte redan testat) är försöka ändra kosthållning. Jag tycker mig märka att min hy blir sämre av gluten och jordnötter så detta försöker jag undvika i största möjliga mån. Äter även kosttillskott som zink, pantotensyra mm som ska motverka överproduktion av sebum (jag har världen fetaste hy) och främja läkning. Det hjälper något iaf, tycker jag.
  Och sen gäller det att inte klämma (omöjligt) och peta.. Tvätta med en mild ansiktstvätt som är anpassad till din hudtyp, badda försiktigt och gnugga inte (också omöjligt, man vill ju bara bli REN!!), smörj in. Jag brukar göra en aspirinmask också, då och då när jag orkar/kommer ihåg. Även honungsmask är bra om du tål det.

  Önskar verkligen jag kunde hitta den perfekta ”trollformeln” till bra hud. Vi som har problem med huden vet vilket helvete det är. Min mamma har exempelvis ppp i handflator och under fötterna, har tillochmed fått cellgifter för det men det kom tillbaka, och jag ser ju hur hon lider. Det är en jävla orättvisa att behöva dras med kass hud, ibland undrar jag vad fan man gjort för att förtjäna detta.

  Min hud är ”ok” just nu iaf, har varit både värre och (framför allt) bättre. Men ärren mm är ju permanenta.

  Kram.

  Gilla

  1. Tack för dina ord och tips Rebecka. Står just nu och försöker spackla över så gott det går för att kunna visa mig utanför huset idag …

   Jag tyckte mun hy blev riktigt bra av Tetralysal som jag käkade i 1 år. Så gott jag slutade började de Dick komma tillbaka och nu tycker jag det är värre än innan jag började. Tror inte man ska äta dom tabletterna så länge då det är antibiotika. Nu lutar det åt att jag ska be att få Rouccotan ändå, trots att jag tycker biverkningarna låter läskiga…

   Hittar du en mirakelkur måste du lova att tipsa mig!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s