Recept på Pulled pork och coleslaw.

Jag vet att pulled pork förmodligen anses som en av de mest hajpade maträtterna, iaf i höstas, men det är så sjukt gott! Helst det här receptet. Servera i Maxs Friscobröd och lite extra Pirri-pirri och Tabasco. Vi hade planerat att äta detta i söndags, men så glömde vi bort den lilla detaljen att köttet ju ska ligga i kryddblandningen i 12 och sedan 8 timmar i ugnen. Så den var färdig först på måndag. Men vilken fin måndagsmiddag det blev. : )

pulled-porkFoto: In a nutshell

Pulled pork

  • 1 1/2 kilo
  • fläskkarré
  • 5
  • vitlöksklyftor
  • 1 1/2 msk
  • paprikapulver
  • 1 msk
  • farinsocker
  • 1 msk
  • stött spiskummin
  • 1 msk
  • flingsalt
  • 1 1/2 tsk
  • cayennepeppar

Sås

  • 2 dl
  • ketchup
  • 1/2 dl
  • äppelcidervinäger
  • 1/2 dl
  • farinsocker
  • 1 msk
  • worcestersås
  • 1/2 tsk
  • tabasco
  • 1/2 tsk
  • salt
  • 2 krm
  • nymald svartpeppar

Tillagning

  1. Stick i köttet med en gaffel (för att kryddorna ska kunna ta sig in). Skala och finhacka vitlöken. Blanda med paprikapulver, farinsocker, spiskummin, flingsalt och cayennepeppar och gnid in köttet. Lägg i en ugnssäker form. Täck med plast. Låt stå ca 12 timmar i kylen.
  2. Sätt ugnen på 125 grader. Ta bort plasten från köttet och ställ det mitt i ugnen. Låt stå ca 8 timmar.
  3. Sås: Blanda alla ingredienser till såsen i en kastrull och låt den koka upp. Låt koka ca 3 min och låt sedan såsen kallna.
  4. Pensla köttet 3–4 gånger med såsen när ca 1 timme återstår av tillagningstiden. Ta ut och riv köttet i bitar med gafflar.

Coleslaw

  • 500 gram vitkål
  • 1-2 morötter
  • 1 tumme färsk ingefära (eller något krm torkad)
  • 1 dl majonnäs (alt turkisk yoghurt)
  • 2 dl gräddfil (alt turkisk yoghurt)
  • 2 msk socker, gärna mörkt som farinsocker
  • 1 tsk salt och några varv med pepparkvarnen

Tillagning

  1. Strimla eller riv kål och morötter fint – för hand med kniv, i matberedare eller med mandolin.
  2. Skala ingefäran och hacka den fint (eller riv den fint på rivjärn).
  3. Blanda alla ingredienser i en bunke. Arbete ihop allt med handen och låt några minuter (ca 10 minuter) så att kålen mjuknar. Hit kan du förbereda och förvara i kylen. Coleslawen blir bara godare om den får stå ex. över natten. Har du bråttom kan du knåda den strimlade kålen med endast salt och socker några minuter för hand i en bunke så mjuknar den fortare och coleslawen kan serveras med en gång.
  4. Coleslaw blir godast efter ett tag i kylen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s